A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Rakousko - Průvodce

Na vysokohorských chatách mají pro vyhládlé turisty nebo lyžaře připravena klasická jídla typu guláše či vepřového se zelím a knedlíky. Klasický je pro nás v tomto případě však jen název. V Rakousku se ke guláši většinou podává zeleninová obloha, a pokud k vepřovému se zelím čekáte pěkně vysázených 5 plátků knedlíků, budete překvapeni jedním velkým knedlíkem ve tvaru koule. Ten se ostatně podává i ve sladké formě, většinou pěkně posazený uprostřed talíře s vanilkovým krémem. Speciality, Likvidační poplatek, Kuřáci, Hudba k jídlu

Naprostou klasikou našincem hojně objednávanou a konzumovanou je místní gulášová polévka (Gulaschsuppe), ve které stojí lžíce a kousky masa jsou velké tak, jak u nás běžně v guláši. A víte co je to Bergsteigeressen? Slovo, které v našich jídelních lístcích asi nenajdete. Dalo by se přeložit jako horolezecké jídlo. Místo koule z knedle se na vás z talíře usmívá koule mletého, dobře kořeněného masa a v poměru k ní, malý kopeček rýže. To vše zalité výbornou omáčkou a obložené zeleninou.

Speciality

U rakouských jídel obecně budete možná překvapeni o dost větší porcí masa v poměru k příloze, než jste zvyklí z našich podmínek. Krom toho každý rakouský kraj má nějaké své místní speciality. V Tyrolsku jsou to například špekové knedlíky se zelím nebo ještě místně specifičtější Zillertalen Krapfen, což jsou jakési smažené pirohy, plněné směsí strouhané mrkve, cibule a plísňového sýra. Je to opravdu dobrota, na které si jinde, než v tomto údolí nepochutnáte.

V Rakousku jsou rovněž oblíbené všemožné bylinkové likéry, které vznikají příměsí místních horských bylin. Zvláštností mezi těmito alkoholickými nápoji je v horských oblastech Salzburska šnaps – pikantní ovocná kořalka vyráběná z jeřabin, ostružin, malin, borůvek a dalšího lesního ovoce.

Likvidační poplatek

Při placení účtu za pochutnání si na jídle v příjemném prostředí horských chat nebuďte překvapeni přirážkou většinou zanedbatelné hodnoty, kterou vydáváte na likvidaci odpadků z okolí chat nebo na podporu horské služby, jež se o vás v případě nouze postará.

Jste-li například v lyžařském středisku, kde si na jednom svahu můžete vybrat hned z několika hostinců a neznáte cenovou úroveň jednotlivých chat, orientujte se podle ceny Gulaschsuppe. Ta se pohybuje v rozmezí od 3 do 6 euro, ale stejně dobrá je většinou v každé místní chalupě.

Kuřáci

V restauracích zimních středisek většinou naleznete více či méně velkou místnost pro nekuřáky. Obvykle v ní nejsou popelníky. To ale dosti často neodradí některé hosty přenést si například za pěkným výhledem do nekuřácké zóny popelník a v klidu si zapálit. Nebojte se na tuto bezohlednost upozornit personál. Většinou se jedná přímo o majitele zařízení a těm (s ohledem na místní velikou konkurenci) záleží na dobré pověsti a spokojenosti hostů.

Jódlování

A ještě jedna specialita rakouských restaurací. Tentokrát však ne gastronomická. Buďte připraveni, že v amplionech místních chalup nepřetržitě hraje alpská muzika hojně prokládaná jódlováním, které vám bude ještě dlouhou dobu znít v uších. Zřejmě je v těchto končinách opravdu hodně oblíbená, jelikož jinou hudbu na horách prostě neuslyšíte a často přistihnete jak starší, tak mladou generaci vesele si tyto lidovky spolu s produkcí pozpěvovat. Buďte prosím v těchto případech slušní a tolerantní a nevrhejte po kolíbajících se „jódlařích“ posměšné pohledy. Pamatujte: jiný kraj, jiný mrav.

Občerstvení na horách (nahrál: admin)
Občerstvení na horách
Selská výzdoba vesnických hostinců (nahrál: admin)
Selská výzdoba vesnických hostinců

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA