A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Rakousko

.

Jídla rakouské kuchyně jsou velmi podobná těm našim. Do jejich přípravy se přimíchaly zvyky kuchyně maďarské, německé, italské a české. Přesto však mají Rakušané spoustu národních i místních specialit. Kdo by neznal Sachrův dort, vídeňský řízek, tyrolské špekové knedlíky nebo třeba vídeňskou kávu…. Káva, Dezerty, Maso na mnoho způsobů, Přílohy, Nápoje, Užitečná rada

Káva

Káva je v Rakousku velmi oblíbená. Podává se na několik způsobů – mocca (černá, překapávaná), brauner (mocca s mlékem), melange (káva s našlehaným mlékem), nebo známá vídeňská káva s našlehanou smetanou neboli einspaener. Pochutnat si můžete na mnoho variantách kávy s alkoholem – fiakr (mocca s rumem), gespritz (mocca s koňakem) nebo masagran (studená káva s maraskinem). Posezení v kavárně je v Rakousku velmi oblíbené a útulné kavárničky naleznete na každém kroku.

Dezerty

Jako dezert se ke kávě samozřejmě nejčastěji podává nejznámější Sachrův dort. Recept na tento dort vymyslel teprve šestnáctiletý kuchař Franz Sacher, který pracoval ve službách kancléře Metternicha. Protože kancléř pořádal často noblesní večírky, chtěl Franz nějak zaujmout. Vymyslel tedy dort plněný meruňkovou marmeládou a přelitý vrstvou čokolády. Vznikl tak jeden z nejznámějších moučníků na světě. Syn Franze potom založil ve Vídni honosný hotel Sacher, který má dodnes jako jediný právo na originální značení Sacher Torte.

Dalším výtečným moučníkem, se kterým se v rakouských kavárnách setkáte je dort Eserházy. Několik vrstev oříškového těsta je spojeno vynikajícím krémem a politý je cukrovou polevou s čokoládovým zdobením.

Mezi dalšími sladkými dobrotami je v Rakousku velmi oblíbený štrůdl. Najdete ho v nabídce na horských chatách, ale i v luxusních restauracích a připravuje se s větším množstvím hrozinek než je obvyklé u nás. Oblíbené jsou rovněž palačinky nebo tzv. Opilý kapucín – vlhký moučník s alkoholem. Rovněž klasická žemlovka má v rakouské kuchyni své místo.

Častým a typickým dárkem z cesty po Rakousku jsou Mozartovy koule, čili Mozartkugel. Tato kulatá dobrota má uprostřed marcipán a kolem něj v několika vrstvách světlý a tmavý nugát a samozřejmě čokoládu. Koule se začaly vyrábět roku 1890 v Salzburku a nyní jsou rozšířeny do celého světa. V Rakousku je koupíte v různých dárkových baleních na každé čerpací stanici.

Maso na mnoho způsobů

O Rakušanech je známé, že jedí vesměs hodně masa, párků a klobás a jejich tradiční jídla jsou ještě tučnější, než ta naše. Přednost dávají hovězímu a telecímu masu, které nejčastěji vaří a dusí. Mnoho jídel se dochucuje špekem. Oblíbená jsou rovněž vydatná jídla z vnitřností a zvěřiny. Často a bohatě se sype rovněž dozlatova osmaženou cibulkou a v oblibě je rovněž příprava na husím sádle.

Z masných jídel je nejznámější vídeňský řízek, který se připravuje smažením plátku telecího masa, obaleném v trojobalu. Mnohdy se k němu ještě přidává osmažené vaječné *volské oko*.

Velmi často najdeme na jídelníčku Tafelspitz. Je to vyhlášený místní pokrm, kdy se vaří hovězí špička v zeleninovém vývaru s bramborem a zeleninou a občas se k ní přidá jablečný křen.

Ryby nejsou pro rakouský jídelníček příliš typické, nicméně podávají se většinou ryby sladkovodní, upravené na různé způsoby. Počítejte však s vyšší cenou.

Přílohy

Ti, kdo rádi holdují masu a tučným jídlům vůbec, doporučujeme zajet si do Tyrolska. Ve venkovských hospůdkách nabízejí většinou Tiroler Knaedl, tedy špekové knedlíky s uzeným masem, kysaným zelím a bramborem.

Vedle knedlíků jsou zde vyhlášené i Spaetzle, těstovinové halušky se sýrem nebo zelím, bohatě posypané osmaženou cibulkou. Jídla jsou většinou podávaná v keramických mísách nebo velkých talířích, často přímo na bytelné pánvi.

Obsluha v tradičních krojích a místní hudba dodávají Tyrolsku nezaměnitelnou atmosféru. Obliba tohoto jídla je mezi místními tak veliká, že se zde konají i gastronomické festivaly Knoedelfest a Speckfest.

Nápoje

Oblíbeným nápojem je v Rakousku pivo. Oproti tomu našemu je ovšem velmi sladké. Nejznámějšími značkami jsou Gaesser, Zipfer nebo Schwechater.

Samostatnou kapitolou je rakouské víno, hojně pěstované ve východní části Rakouska. Velmi oblíbené je Heurigen, které se získává z nové sklizně. Hojně se konzumuje, dokonce na podzim, kdy je ještě ve zpola zkvašeném stavu a říká se mu Sturm.

Užitečná rada:

Kdo si chce na jídle pochutnat v restauraci, měl by se nejdříve na jídelním lístku vyvěšeném před restaurací přesvědčit, zda ta či ona restaurace vyhovuje jeho vkusu a finančním požadavkům. Výhodné je většinou polední menu, které se dá v levnějších restauracích pořídit za 6 – 8 EUR. Dražší je v Rakousku pití. Za pivo zaplatíte kolem 3 EUR a za tvrdý alkohol ještě více.

Poslední editace textu: 9.6.2011 13:11
Další informace
REKLAMA